De cholesterol leugen

Cholesterol, de miljard dollar oplichting

Maagzuurremmers

Levend bloedanalyse

Humussubstanties

videolezing over humus

Fulvinezuur en Humuszuur bij Staart- en Manen Eczeem

De ziekte van Lyme bij honden

Buurvrouw en Buurman: Paddenstoelen

Shiitake: een Koninklijke paddenstoel

Smaak als therapie Voor uzelf of uw hond

Zomereczeem anders bekeken



 

 

Buurvrouw en Buurman: Paddenstoelen

Het is een mooie najaarsdag. Ik wil net de heg een beetje gaan bijknippen als ik aan de andere kant buurman in het zonnetje zie zitten, diep weggedoken in zijn jas. Hij neemt een slokje van zijn bier.
‘Goeiemorgen, buurman.’
-O, goeiemorgen, uche, uche.
‘Oei, verslik je je nu? Sorry, dat was niet de bedoeling.’
-Nee nee, ik ben niet helemaal lekker vandaag. Hoesten, last van mijn darmen. Ik denk dat ik een virus heb opgelopen.
‘Mm. Dan is koud bier misschien niet zo’n goed idee.’
-Ik weet het, buurvrouw. Maar het is zo lekker met dit weer. Misschien is het wel de laatste mooie dag van het jaar.
‘Haha, ja, ik snap het. Ik heb zelf ook al een wit wijntje op. Maar het is geen zomer meer, buurman, de nachten worden kouder en ons lichaam heeft voeding nodig die ons verwarmt. Vooral de longen en de dikke darm krijgen meer te verduren naarmate het kouder en natter wordt.’
-Ja, dat merk ik dus nu al.
‘Precies. Maar daar gaan we wat aan doen.
-O, zeker met die kanga, kongoe…
‘Congee, inderdaad. Ik heb toevallig wat op het vuur staan. Kan ik je misschien een kom aanbieden?
-Nou, heel graag. Vorige keer heb ik er veel baat bij gehad. Kan ik dan nog wel mijn biertje opdrinken?
‘Doe dat maar lekker. Ik ben zo terug.’
Ik schep in de keuken een kom vol, loop ermee door het hekje en zet ‘m op de tuintafel van buurman, die gauw een stoel bijschuift.
-Tsjonge. Dat ruikt echt heerlijk. Wat zit er allemaal in?
‘Rijst, kippenbouillon, pompoen, prei, verse gember en shiitake.’
-Shi-wat?
Buurman neemt voorzichtig een hapje van de congee.
‘Shiitake. Dat is een paddenstoel die goed werk doet voor je immuunsysteem.
-Ik heb vroeger weleens paddenstoelen gehad, maar die hadden een heel andere uitwerking, haha. Maar het is heerlijk, buurvrouw. En wat is dit?
‘Dat is prei, erg goed voor de luchtwegen. En van de gember wordt je buik lekker warm.’
-Ik voel het, ja. Dit ga ik echt vaker eten. Zou je het hele recept misschien voor me op de mail willen zetten?
‘Tuurlijk. Wacht, dan zet ik je mailadres meteen even in mijn telefoon.’
-Dat is: jean-pierre@heineken.nl Trouwens…
Jean-Pierre haalt een koelbox onder de tuintafel vandaan en pakt er een fles uit.
-Wijntje?
‘Nou, voor deze keer dan, Jean-Pierre. Een halfje.
-Op je gezondheid, Anneke.
‘Nee, op jóuw gezondheid.’
-O ja. Is er trouwens nog wat over van die congee?

Bij herfst hoort het element metaal

De herfst is begonnen en die hoort bij het element Metaal. Bij Metaal horen de longen en de dikke darm. Vandaar dat ik buurman een kom heb gegeven van de volgende congee…

Basis Congee:

We nemen 50 gram rijst, wassen die goed en doen die met 500 ml water in een pan (verhouding is 1/10). Het water kun je vervangen door
groente-, kippen-of runderbouillon.
Zet de rijst met de vloeistof op een laag vuur op en houd die ongeveer 45 min aan de kook. Voeg zout toe naar behoefte.
We kunnen de congee trouwens best voor drie, vier dagen maken en wat invriezen. Vers is altijd het beste, maar koken en eten moeten geen stress opleveren, dus roeien we met de riemen die we hebben.
Zo heb je toch een goed ontbijt als je niet de tijd hebt om je eten ’s morgens helemaal te bereiden. En het is best fijn om van tevoren even lekker met je eten bezig te zijn.
Wij gaan vandaag de rijst in kippenbouillon koken. Kippenbouillon versterkt de vertering en het immuunsysteem. Precies wat we nodig hebben als het echt herfst gaat worden.
Ondertussen gaan we de pompoen schillen, en de shiitake en prei wassen en snijden.
De pompoen versterkt je milt, die ook weer voor je darmen zorgt. De prei is wat scherp, opent de luchtwegen en helpt op die manier om eventuele virussen uit het lichaam te werken. De shiitake versterkt ook de milt en het immuunsysteem. We doen er wat verse gember bij om de buik lekker te verwarmen.

Dus nog even op een rijtje:
50 gram rijst ongeveer 45 min zachtjes laten koken in 500 ml kippenbouillon.
Zout naar behoefte toevoegen.
Na 25 min voeg je een halve pompoen toe.
Na 30 minuten voeg je 1 prei toe, samen met wat geraspte gember (naar behoefte).
En als laatste voeg je de shiitake toe.
En dan smullen maar!

(De gemiddelde kooktijd is 45 min, maar hoe langer je het laat koken, hoe lichter verteerbaar het is. Je kan er nog naar eigen smaak en inzicht meer kruiden aan toevoegen).

 

 

 

Privacybeleid | KvK: 05074633 | BTW: NL1724.92.981.B01 | VBAG licentienr: 2.050808A | RBCZ: 911813R